Eğitimli Çocuk Bakıcısı Çalıştırmanın Önemi

21 Aralık, 2022

Anahtar Kelime 1Anahtar Kelime 2Anahtar Kelime 3
eub logo

Yazan Yayınlayan

enuygunbakici.com

Eğitimli Çocuk Bakıcısı Çalıştırmanın Önemi

Bakıcılık, çocuk gelişiminde oldukça büyük öneme sahip olan ve ciddi bir sorumluluk gerektiren mesleklerdendir. Günümüzde anne ve babaların aktif çalışma hayatı içerisinde daha geniş yer bulması sonucunda bakıcılar çocuklar ile daha fazla zaman geçirmekte, onların gelişimine daha fazla etki etmektedirler. Bundan dolayı da eğitimli çocuk bakıcısına oldukça fazla ihtiyaç duyulur. Bu gibi durumlarda sadece gündüz gelen veya yatılı çalışan bakıcılar ile anlaşmak, çocuğun kendini güvende ve huzurlu hissetmesi için önemlidir. Çocukların kendi evlerinde, kendi yaşam alanları içerisinde onların isteklerini anlayan, öğretmeye hevesli, rutinlerine saygı gösteren gündüzlü çocuk bakıcısıolması, miniklerin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermelerini destekler. Bunun yanı sıra özellikle doktorluk gibi yoğun çalışma saatleri olan, acil durum ve ameliyat için çocuğunun yanından ayrılmak zorunda kalanlar için bakıcı mutlak bir gereksinimdir.

Aileler, çocuklarını bakıcıya emanet ederken akıllarında soru işareti kalmaması adına eğitimli çocuk bakıcısı arayışına girerler. Bu ihtiyaçta olan aileler; alanında kurslar alan, ilk yardım bilgisi olan, sabırlı ve iletişim konusunda başarılı bir bakıcıyı tercih eder.


Eğitimli Çocuk Bakıcısı Nasıl Olmalıdır?

Çalışan anne ve babaların, çocuklarını emanet edebilmeleri için profesyonel kişilerden hizmet almaları önemlidir. Çocuklarının günlük bakımlarında yanlarında olamayan ebeveynler, bu konuda alanında donanımlı kişilerle çalışmak isterler. Ailelerin çalışma saatlerine göre bazen gündüz bakıcıya ihtiyaç varken bazen de yatılı çocuk bakıcısı ihtiyacı doğar. Örneğin sağlık sektöründe çalışan hemşirelik, doktorluk gibi dikkatin önemli olduğu meslek sahiplerinin, çocuklarını gönül rahatlığı ile emanet edebilecekleri bir bakıcıyla çalışmaları iş hayatına sağlıklı devam etmelerine ve işlerini odaklı bir şekilde yapmalarına da yardımcı olur. Eğitimli bir çocuk bakıcısının özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Çocukları seven, güler yüzlü, zararlı alışkanlıkları olmayan bakıcılar bu alanda tercih edilenlerden olur.
  • Ailenin koyduğu sınırlara ve kurallara uymaya özen göstermelidir. Bu durum çocuğun kendisinin güvenli alan içinde hissetmesi için önemlidir. Örneğin; evde televizyon saat sınırlaması varsa aynı şekilde buna uymaya gayret etmelidir.
  • Çocuğun öz bakım faaliyetlerinde yol gösterici ve yardım edebilecek donanımda olmalıdır. 
  • Ev kazalarına dair oluşabilecek olumsuzlukları gözlemleyerek önlem almalıdır. Örneğin; bıçak, deterjan, keskin uçlu objeleri çocuğun ulaşabileceği yerlerden uzak tutmalıdır. 
  • Çocukla olan oyun saatlerini kaliteli bir şekilde geçirmeye özen göstermeli, bu saatlerde telefon, tablet gibi dikkat dağıtıcı eşyaları kullanmamalıdır.
  • Çocukların kriz anlarında onlara şefkatli bir şekilde yaklaşıp göz teması kurarak sakinleştirebilmelidir.


Eğitimli Çocuk Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eğitimli çocuk bakıcısı seçerken ilk önce bakıcının özgeçmişine ve referanslarına dikkat edilmelidir. Bunun da en iyi yolu güvenilir bakıcı sitelerinden yardımcı aramaktır. Çocuğun bakımını yapacak kişinin doğrudan aile ile iletişimde olması gerekir. Bunun için gerekli direktifleri alabilen, geri bildirim yapma yetisi olan kişiler seçilmelidir. Çalışma hayatından dolayı standart saati olmayan ebeveynler, bakıcının kendilerine ulaşabileceği bir numarayı mutlaka önceden bildirmelidirler. Hatta ulaşılamadığı durumlar için yedek bir numara da verilmelidir. Çocuk bakıcısı seçerken önemli hususlardan bir diğeri de bakıcının ne kadar süre çocukla ilgileneceğinin belirlenmesidir. Tüm gün çocuğa bakabilecek bakıcıların bulunabilmesi gibi part time çocuk bakıcısı bulmak da mümkündür. Burada önemli olan ailenin ne kadar süreli yardıma ihtiyacı olduğudur. Ailenin bakımı verenden beklediği görevler açık olmalıdır. Çocuğun uyku saati, yemek saati gibi rutin olan durumlar önceden belirtilmelidir. Ayrıca alerjen, sürekli kullanılması gereken ilaçlar vs. gibi sağlıksal durumlardan bakıcının haberdar olması ve bu durumlara dikkat edebilecek sorumlulukta olması gerekir.

Eğitimli Çocuk Bakıcısı Maaşları

Eğitimli çocuk bakıcısı maaşları bakım verenin, verdiği saate göre değişkenlik gösterir. Yatılı, gündüzlü veya part time çocuk bakıcısının maaşları birbirinden farklıdır. Ayrıca bakıcının yabancı dil bilmesi, işindeki yetkinlikleri, aldığı eğitim veya kurslar gibi donanımları da maaşının belirlenmesinde etkilidir. Bir bakıcıdan beklediğiniz talepleri de öncesinde belirleyerek bu konuda size destek sağlayabilen seçenekleri değerlendirmelisiniz.

Eğitimli bakıcı ihtiyacı olan aileler, alanında bilgili ve deneyim sahibi birçok eğitimli bakıcı profiline enuygunbakici.com web sitesi üzerinden ulaşabilir, bakıcı listeleme sayfasında eğitim kısmını filtreleyerek aradıkları eğitimli bakıcıyı kolayca bulabilirler.