Bebek Bakıcısı Tercihinizi Daha İyi Yapın

8 Eylül, 2023

Anahtar Kelime 1Anahtar Kelime 2Anahtar Kelime 3
eub logo

Yazan Yayınlayan

enuygunbakici.com

Bebek Bakıcısı Tercihinizi Daha İyi Yapın

Hamilelik ve doğum sürecinin ardından, doğum izniniz de sona erdiğinde kariyer yolculuğunuza kaldığınız yerden devam etmek isteyebilirsiniz. İş yaşantınıza döndüğünüzde babaanne, anneanne ya da uygun bir akrabanız yoksa bebeğinizle ilgilenecek donanımlı ve güvenilir bebek bakıcısına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda bir sorunun cevabını bulmanız gerekir: Güvenilir bir bebek bakıcısı nasıl bulabilirim? Bebek bakıcısı seçerken nelere dikkat etmem gerekir? Siz de bebek bakıcısı arıyorum diyorsanız, bakıcı seçimine dair her şeye ve aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için gelin detaylara bi göz atın.

Bakıcının Eğitim Durumu

Bebek bakımı oldukça önemlidir ve sorumluluk ister. Bu sorumluluk duygusu ile alanında gerekli eğitimleri almış ve kendini geliştirmiş eğitimli bakıcı bebeğinizin gereksinimlerini ve gelişim evrelerini iyi bir şekilde gözlemleyebilir. Çocuk gelişimi ve psikolojisi konusunda bilgili ve deneyim sahibi bir bebek bakıcısı bebeğinizle ilgili olumlu ve olumsuz durumları dikkatle takip ederek size aktarabilir. Çocuk gelişiminde kritik dönemlerle alakalı yardıma ihtiyaç duyduğunuz dönemlerde bilgisi ve deneyimi ile size destek olabilir.

Bakıcının Referansları

Bebeğinizi emanet edeceğiniz kişinin her bakımdan donanımlı, ilgili, şefkatli, sevgi dolu biri olması gerekir. Bebek bakımı konusunda bilgi sahibi olması ve önceki işlerinin memnuniyet ile sonlanmış olması oldukça önemli bir ayrıntıdır. Bu bakımdan bakıcının referansları olması daha önce yaptığı işler ve tecrübeler ile ilgili bir teminat gibidir. Bebek bakıcısı bulma aşamasında referanslarla görüşmeniz ve detaylı bilgi almanız sizin için en ideal bebek bakıcısına karar vermenizi sağlayabilir. En azından bir referansla yüz yüze ya da telefon aracılığıyla iletişime geçmeniz fikirlerinizin netleşmesine yardımcı olabilir.

Bebek Bakıcısı Seçiminde Dikkatli Olunacak Konular

Bakıcının Sağlık Durumu

Bakıcının sağlık durumu bebek bakıcısı arayan aileler için son derece önemli bir kriterdir. Bebek bakımı ile ilgilenmeyi zorlaştıracak seviyede bedensel ya da kronik rahatsızlıklar, ilerleyen dönemde hem siz hem de bebeğiniz için sorun oluşturabilir. Kronik rahatsızlıklar nedeniyle sık aralıklarla hekim kontrolüne gitmek zorunda olan bakıcılar, iş ve ev düzeninizde sekteler yaşamanıza sebep olabilir. Devamlı ilaç kullanımı ve kronik hastalıklar, bir süre sonra işi bırakma zorunluluğu yaratırsa bakıcıyla duygusal bağ kuran bebeğiniz zorlanabilir. Ayrıca bu durum, sizin de bakıcı iş ilanlarını tekrar gözden geçirmek zorunda kalmanıza neden olabilir. Bakıcı adayının tüm aşılarını yaptırmış olması ve bulaşıcı bir hastalığının bulunmaması sağlık konusunda göz önünde bulundurmanız gereken diğer detaylar arasında yer alır.

Bakıcının Disiplin Anlayışı

Bakıcı bulma yolunda yapacağınız görüşmelerde bakıcının disiplin anlayışınızın örtüşüp örtüşmediğini tayin etmeye çalışabilirsiniz. Çeşitli örnek durumlar sunarak bu konudaki tavrı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebekler rol model ve taklit yoluyla çevresini tanımlar ve gördüğü hareketleri, olaylar karşısındaki tutumları aynalar. Bebeğinizin bakıcısı olacak kişinin bu konuda bilinçli olması, disiplin ile kısıtlama arasındaki farkı bilmesi oldukça önemlidir. Bakıcı ile sizin benzer durumlarda sergilediğiniz tutum ve davranışların dengeli olması ve çelişmemesi bebeğinizin gelişimi ve eğitimi açısından önem taşır. Aksi halde benzer durumlarda farklı tutumlarla karşılaşan bebeğinizin kafasının karışmasına yol açabilirsiniz.

Bebek Bakıcısı Kime Denir ?

Bakıcının İlk Yardım Bilgisi

Bebekler oral dönemde çevrelerini ağızları ile keşfederler ve bu süreçte ellerine geçirdikleri her şeyi ağızlarına götürme eğiliminde olurlar. Bu ise boğulma riski oluşturabilir. Ek gıda döneminde yutma sorunları, emekleme ve yürüme döneminde ev kazaları olabilir. Çocukluk döneminde ise artan hareketlilik ile beraber çeşitli kazalar yaşanabilir. Bu durumlarda ailelerin bakıcının ilk yardım bilgisine sahip adayları değerlendirmesi oldukça önemli bir husustur. İlk yardıma hakim bir bebek bakıcısı olası kaza durumlarını iyi bir şekilde yönetebilir ve vakit kaybetmeden müdahale edebilir. Ayrıca hastalık durumlarında ilk olarak ne yapılması gerektiğini bilen bir bakıcı, gözünüz arkada kalmadan bebeğinizi ya da çocuğunuzu emanet edebilmenize yardımcı olur.

Bakıcının Çocuğunuz ile Yapabileceği Aktiviteler

Bebeğinizin tıpkı sizinle olduğu gibi bakıcı ile de kaliteli vakit geçirmesi son derece önemlidir. Eğitsel açıdan dolu dolu ve keyifle sürdürülen her gün bebeğinizin bilişsel, sosyal-duygusal, motor ve dil gelişimine, güven duygusunun oluşmasına önemli katkılar sağlar. Bakıcı ile zamanı eğlenceli bir şekilde geçiren bebeğinizin duygusal bağı da güçlenir. Bu yüzden bakıcı adaylarına çocuğunuz ile neler yapabileceğini, hangi aktiviteleri gerçekleştirebileceğini öğrenmeniz, size zamanı nasıl yöneteceği ile ilgili fikir verebilir. Eğitsel aktiviteler planlamak, açık hava gezilerine çıkarmak, çocuğunuzun gelişim dönemine ve ilgisine uygun oyuncaklar sunarak oyunlar oynamak ve daima iletişim halinde olmak var olan süreyi etkin bir şekilde kullandığını gösterir. Çocukların telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik araçlara uzun süre maruz bırakılması onların sosyal-duygusal, bilişsel, dilsel ve motor gelişim alanlarının gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle bakıcının teknolojinin sunduğu olanaklardan ne ölçüde yararlanmasını istediğinizi önden belirtmeniz oldukça önemlidir.

Bakıcının Çocuğunuzu Olumsuz Etkileyebilecek Alışkanlıkları Nelerdir?

Bebekler için çevredeki kişiler adeta bir gözlem unsurudur. Çevrelerini dikkatle izler ve onların yaptıklarını tekrar ederek günlük hayatı öğrenmeye çalışırlar. Bu bakımdan bir bebek bakıcısının kötü alışkanlıklarının olmaması gerekir. Bakıcı güvenilir ise kötü alışkanlıklar konusunda da herhangi negatif yönü bulunmaz. Kötü alışkanlıklar hem rol model olma açısından hem de sağlık yönünden oldukça sakıncalıdır. İçki, sigara ve madde kullanımı gibi kötü alışkanlıklar bebeğinizi emanet edeceğiniz bakıcılarda olmaması gereken alışkanlıklardır. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu durumlar, bebeğinizi de aynı şekilde etkileyebilir.

Hem rol model olması hem de bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemesi bakımından bebek bakıcısının sigara kullanmaması oldukça önemlidir. Ev içerisinde sigara içilmesi istemeyen bir durumdur. Bebek bakıcısının balkon gibi dış bir ortamda sigara içmesi ise bebeğiniz ile geçirdiği vakti etkileyebilir. Bebeğinizi kontrol ve gözetim altında tutması güçleşebilir. Bu esnada istenmeyen kaza ya da durumlar yaşanabilir. Tüm bunların yanı sıra sigara kullanımı solunum yollarını olumsuz yönde etkileyebilir. Sigara içilen bir ortamda bulunması bebeğinizin zararlı sigara dumanına maruz kalarak pasif içici olmasına, dolayısıyla sağlığının etkilenmesine neden olabilir. Ortamda sigara kokusunun ve dumanının olması astım, bronşit gibi çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilir. Tüm bu nedenlerle seçeceğiniz bebek bakıcısının sigara alışkanlığının olmamasına dikkat etmelisiniz.

Bebek bakıcısının alkol kullanması işini ve bebeğinizle olan diyaloğunu etkileyebilir. Alkol gibi kötü alışkanlıkları olan bir bakıcı, bebeğinize iyi bir rol model olamaz, görev ve sorumluluklarını layıkıyla gerçekleştiremez. Bebeğinizin bakımını üstlenen bakıcının herhangi bir zararlı madde ile de ilgisinin olmaması gerekir. Madde kullanan bir bebek bakıcısı kendisi sorumluluklarını yerine getiremediği gibi her bakımdan bir başkasının bakımına ihtiyaç duyan bebek ya da çocukların da sorumluluğunu üstlenemez.

Siz de bebeğiniz için güvenilir, deneyimli, eğitimli, bilgi sahibi ve sevgi dolu bir bebek bakıcısı arıyorsanız, enuygunbakici.com’un zengin portföyünü inceleyebilirsiniz. Bebek bakıcısı Ankara, İzmir, Bursa bebek bakıcısı gibi büyükşehirlerin yanı sıra bulunduğunuz diğer illerde de kriterlerinize uygun bebek bakıcılarına kolayca ulaşabilirsiniz.