Bakıcı ile İş Görüşmesi Nasıl Yapılır ?

8 Eylül, 2023

Anahtar Kelime 1Anahtar Kelime 2Anahtar Kelime 3
eub logo

Yazan Yayınlayan

enuygunbakici.com

Bakıcı ile İş Görüşmesi Nasıl Yapılır ?

Güler yüzlü, sevecen, dikkatli, titiz, merhametli, iletişim becerileri kuvvetli, dinamik ve kişisel bakımına önem veren bakıcının seçilebilmesi için görüşme sürecindeki hal ve tavırlar iyi incelenmelidir. Hasta, yaşlı, çocuk ya da bebek bakıcısı fark etmeksizin bir yandan aradığınız bakıcının beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığını ölçerken bir yandan da bakıcının karakteristik özelliklerini değerlendirmek gerekir. Bakıcının tecrübeleri mesleki donanımı hakkında ipucu verirken jest, mimik, hal ve tavırlar da karakteri üzerinde bir izlenim yaratır. Yazının devamındaki hususlara özen göstererek bakıcı ile iş görüşmesi yaparken dikkat etmeniz gereken konuları yakından inceleyebilirsiniz.

Bakıcı ile Görüşme Öncesinde Hazırlık Yapın ve Sorular Sorun

Hasta, çocuk, yaşlı ya da bebek yakını olarak çeşitli kaygı ve problemlere sahip olmanız oldukça normaldir. Bakıcı arama sürecindeki kaygılarınızı görüşme öncesinde hazırlık yaparak giderebilir ve görüşme esnasında daha temkinli hareket edebilirsiniz. Hiçbir detayı atlamamak ve iç rahatlığıyla size en uygun bakıcıyı bulmak için görüşme öncesinde hazırlık yapın. Örneğin; aşağıdaki soruları bakıcıya yönelterek onu daha iyi tanıyabilirsiniz:

  • Kaç yıldır yatılı bakıcı, part time bakıcı ya da gündüzlü bakıcı olarak görev yapıyorsunuz?
  • Mesleğinizde kişisel olarak karşılaştığınız en büyük zorluklar neydi?
  • Önceki işinizden neden ayrıldınız? Uyum sağlayamadığınız noktaları açıklayabilir misiniz?
  • Çocuğun ya da yaşlı bireyin ilgi alanlarına ve yaşlarına uygun etkinlikler hazırlayabilir misiniz?
  • Hasta ya da yaşlı bakıcılığı yaparken bakımından sorumlu olduğunuz bireylerin kullanması gereken ilaç, vitamin ve benzeri takviye edici gıdaların takibini yapabilir misiniz?
  • Bakımını üstlendiğiniz kişinin ruh halinde veya bedeninde herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde bu durumu ilgili kişinin yakınına haber verir misiniz? iyi bir gözlemci ve dikkatli biri olduğunuzu düşünüyor musunuz?
  • Bu meslekte sizi en çok motive eden ve en çok zorlayan unsurlar nelerdir?
  • Ehliyetiniz var mı? İyi araba kullanabiliyor musunuz? Örneğin; çocuğu okula ya da etkinlik mekanlarına götürebilir misiniz?
  • Mesleki donanım ve bilgilerinizden bahseder misiniz? Örneğin; ilk yardım, çocuk gelişim ve benzeri oldukça önemli eğitim ve sertifikalarınız mevcut mu?
  • Daha önceki işveren ya da beraber çalıştığınız kişilerden referans gösterebileceğiniz birileri var mı? Varsa iletişim bilgilerini iletebilir misiniz?
  • Belirlediğimiz çalışma saatleri sizin için uygun mu? Yatılı, part time ya da gündüzlü gibi özel bir tercihiniz var mı?
  • Nerede yaşıyorsunuz? Gündüzlü ya da part time çalışmayı düşünürseniz bakımını üstleneceğiniz yere kolaylıkla ulaşım sağlayabilir misiniz?
  • Daha önce hangi yaş grubu ile çalıştınız?
  • Bakıcılık sürecinde kriz ve acil durumları nasıl çözersiniz? Soğukkanlı bir yapıda mısınız?
  • Kriz ve acil durum anlarında süreci iyi bir şekilde yönetip bakımını üstlendiğiniz bebek, çocuk, hasta ya da yaşlının yakınlarına haber verebilir misiniz?
  • Uyruğunuzu öğrenebilir miyim? Bu sayede yabancı dil, kültür ve tarih gibi konulardaki yetkinliklerinizi değerlendirebiliriz. Yabancı dil seviyeniz ne düzeyde? Kültürel ve tarihi bilgi birikiminizden bahseder misiniz?

Bakıcı Adayının Beden Diline Dikkat Edin

Soru sormak, bakıcı adayının hem mesleki hem de kişisel yetkinliklerini anlayabilmek ve karakterini analiz edebilmek için önemlidir. Bakıcı adayı soruları yanıtlarken jest, mimik ve konuşma tarzını da değerlendirmelisiniz. Sözlü iletişim kurarken beden dili de karşınızdaki adayın karakteri ve sorulara verdiği yanıtların güvenilirliği hakkında bir ipucudur. Örneğin; bakıcı adayı sorularınızı yanıtlarken göz temasından kaçıyor, gergin davranıyor ve agresif hareketlerde bulunuyorsa karar verme sürecini erteleyin. Bu hal ve tavırları yeniden değerlendirin ya da diğer adaylar ile görüşmeye devam edin.

Bakıcı ile Karşılıklı Beklentilerinizi Şeffaf Bir Şekilde Açıklayın ve Görev Tanımını Netleştirin

Bakıcı ile iş görüşmesi sürecinde şeffaf, net ve açık olmak gerekir. Hiçbir noktanın belirsiz kalmaması açısından karşılıklı beklentilerinizi, talep edilen ihtiyaçları, çalışma şartlarını ve ortamını paylaşmalısınız. En başından itibaren sağlıklı iletişim kurup uzun vadeli bir anlaşma sağlamak için bakıcı adayının da aklına takılan sorulara yanıt vermeli, merak ettiği konuları detaylı açıklamalı ve olası endişelerini dile getirmesine izin vererek kendisini açıklama imkanı yaratmalısınız. Bunun yanı sıra bakıcı adayıyla görüşürken görev tanımlarını net bir şekilde aktarmanız gerekir. Örneğin; bakımı yapılacak kişinin yaşı, ihtiyaçları, özel talepleri, varsa engel durumu, eğitim seviyesi ve benzeri konuları bakıcı adayı görüşme sırasında bilmelidir. Ekstra sorumluluklar talep ediliyorsa bunun için bakıcının ayıracağı zaman netleştirilmeli ve önceliği belirlenmelidir.


Bakıcı ile İş Görüşmesi Nasıl Yapılır

Çalışma Süresini Belirleyin

Bakıcı adayı ile görüşmeden önce bakıcıya ihtiyaç duyduğunuz süreyi netleştirmeniz gerekir. Örneğin siz yalnızca 1 yıl çalışacak bir bakıcıya ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz fakat aday bakıcı daha uzun vadeli bir iş yeri arıyor olabilir. Aksi durumda ise siz uzun yıllar birlikte çalışıp güven ilişkisi kurabileceğiniz bir bakıcı ararken bakıcının çalışma planı çok daha kısa olabilir. Bu dengeyi kurmak için bakıcı adayının uzun yıllar çalışmasına engel bir durumun mevcut olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Bu sayede sağlık problemleri, ailevi durumlar, hamilelik, oturma izni ve benzeri konulardan kaynaklı uzun süre çalışamayacağı net olan adayları değerlendirmeye almadan ilerleyebilirsiniz. Böylelikle sık bakıcı değiştirmenin sebep olduğu yorgunluğu azaltabilir, uzun vadede güven ilişkileri kurabilir ve bağlanma problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

Yabancı Bakıcı İçin Gerekli Prosedürler Hakkında Bilgi Edinin

Özellikle bebek ve çocukların dil gelişimi için yabancı bakıcı tercihi çok popülerdir. Bu popülerliğin ve avantajın yanı sıra yabancı bakıcıların ülkemizde çalışması ve konaklaması için belirli prosedürlere ihtiyaç duyulur. Bu nedenle görüşme öncesinde yabancı bakıcının oturma izni belgelerinin geçerliliğinden emin olmalısınız. Çalışma izni yapabilmeniz için, yabancı bakıcının geçerli bir oturma izni olması gerekecektir. Aksi durumda bakıcı arama süreniz gereksiz yere uzayabilir ve zorluklar yaşayabilirsiniz. Bu nedenle bakıcı adayı ile iş görüşmesi öncesi oturma ve çalışma izniyle ilgili gerekli prosedürleri araştırarak öğrenin ya da bu konuda profesyonel destek alın. Yabancı bakıcı ile iş görüşmesinde dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu da bakıcının hangi yabancı dili ne düzeyde bildiğidir. Örneğin, siz İngilizce bilen bir çocuk bakıcısı arıyorsanız iş görüşmesi sürecinde İngilizce konuşmasını talep edebilir ve bu sayede akıcılık düzeyini değerlendirebilirsiniz.

Hızlı ve Güvenilir Bakıcı Sistemi ile İlk Görüşmeyi Görüntülü Yaparak Zaman Kazanın

enuygunbakici.com’da bakıcı adayları ve işverenler arasındaki ilk görüşme; enuygunbakici.com’un altyapısı ile güvenilir ve hızlı bir şekilde uzaktan görüşme tekniğiyle yapılır. Bu sayede bakıcı adayları ile kameralı olarak görüşebilir ve onları daha yakından tanıyarak gereksinimlerinizi aktarabilirsiniz. Online görüşme sistemi aracılığıyla ilk aşamada olumlu olarak düşündüğünüz bakıcı adayları için ise yüz yüze planlanan görüşmeye katılabilirsiniz. enuygunbakici.com; hem ailelere hem de bakıcı adaylarına birebir temas ederek iki tarafın beklentilerini ve özelliklerini en iyi şekilde analiz eder. Uygun bakıcı adaylarını hasta, bebek, çocuk ya da yaşlı yakınlarıyla bir araya getiren enuygunbakici.com; tüm süreci titizlikle yönetir. Siz de bebek bakıcısı, hasta bakıcısı, çocuk bakıcısı, yaşlı bakıcısı, refakatçi, temizlikçi, ev yardımcısı ya da oyun ablası arıyorsanız size en uygun adaylarla online ve yüz yüze görüşme yapmak için enuygunbakici.com’un Bakıcı Bul sayfasını hemen ziyaret edin!